Undervisningsfilm

Det danske sprog har aldrig været en konstant størrelse. Sproget har forandret sig gennem tiden, og det vil det blive ved med. Men hvorfor og hvordan? Nogle gange fordi kommunikative behov kræver det, nogle gange på grund af sprogets funktion som udtryk for identitet og kulturelt tilhørsforhold. Målet med ’Dansk sprog i forandring’ har været at skabe et undervisningsmateriale der netop fokuserer på disse faktorer som vi alle sammen kender fra vores hverdag, ikke mindst fordi vi lever i en globaliseret verden hvor det at være etsproget er ved at være et sjældent fænomen i Europa. Her på hjemmesiden samt på Materialeplatformen kan undervisere og elever frit tilgå de 5 materialepakker der hver især fokuserer på ét specifikt scenarie af sprogforandring.

Dit afsnit går her

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Dansk sprog gennem tiden

Dansk gennem tiden er en ultrakort gennemgang af den danske sproghistorie med fokus på hvordan dansk har forandret sig i løbet af tiden, især på grund af indflydelsen fra latin, tysk, engelsk og mange andre sprog.

Gamle og nye dialekter i Danmark

Gamle og nye dialekter viser at ikke alle unge danskere taler ens, og måske heller ikke har behov for det. Emnet er både den indfødte sønderjyske dialekt, men også multietnolekt (eller gadedansk) som er et forholdsvist nyt fænomen blandt unge i de danske storbyer.

Dansk på Færøerne

Dansk på Færøerne viser at dansk sprog på Færøerne både opfattes som et nyttigt redskab, men også som repræsentant for et måske uønsket forhold til Danmark.

Dansk i Tyskland:
Det danske mindretal.

Dansk i Sydslesvig pointerer at dansk i det nordlige Slesvig-Holsten ikke er nødvendigt som kommunikationsredskab, men er essentielt som udtryk for samhørigheden af det danske mindretal med moderlandet.

Ikke kun dansk.
Sprog og migration

Ikke kun dansk. Sprog og migration går ind i betydningen af sprog i migrationsprocesser, både i forhold til de mange danskere der udvandrede til USA og Argentina omkring 1900 (og deres efterkommere), men også i forhold til de mennesker der er kommet til Danmark i de sidste årtier.

Undervisningsmateriale

Vi vil gerne rette en stor tak til begge fonde, Undervisningsministeriet og Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig for deres støtte.

Hjemmesiden er optimeret til nyeste version af følgende browsere: Chrome, Firefox, Safari og Edge.